Verschil tussen boekhouder en accountant

Boekhouder of accountant

Als u van plan bent uw boekhouding uit te besteden, dan heeft u een accountant nodig. Of was het nu een boekhouder? Alhoewel deze twee termen regelmatig door elkaar heen worden gebruikt is er wel degelijk verschil. Deze verschillen hebben te maken met de opleiding van de persoon in kwestie, maar ook met het takenpakket en de bevoegdheden van deze twee afzonderlijke beroepen. Daarnaast zal u voor de één aanzienlijk hogere tarieven moeten betalen dan voor de ander. Hier kunt u precies lezen wat het verschil is tussen een boekhouder en een accountant, zodat u zelf kunt bedenken welke van de twee u het beste gebruikt voor uw administratie.

Titel en opleiding

Allereerst is er een duidelijk verband tussen de titel en de bijbehorende opleiding. In principe mag iedereen zich namelijk boekhouder noemen, deze titel is niet beschermd en hier zit geen diploma aan vast. U mag zichzelf echter alleen accountant noemen als u hier een opleiding voor heeft gevolgd en succesvol heeft afgerond. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Accountant-administratieconsulent (een AA accountant) en een Registeraccountant (RA accountant). De AA accountant heeft een hbo-opleiding afgerond terwijl de RA accountant dit op universitair niveau heeft gedaan. Een boekhouder, daarentegen, is iemand die geïnteresseerd is in boekhouden, maar hier is geen diploma voor nodig. Er zijn wel cursussen, maar deze zijn niet verplicht. Zoekt u iemand voor uw boekhouding, dan betekent dit niet direct dat een boekhouder slechter werk zal leveren. U heeft alleen geen enkel bewijs dat deze persoon een goede kennis heeft van zijn of haar vakgebied.

Werkzaamheden

Om die reden mogen boekhouders ook niet hetzelfde werk uitvoeren en het gebeurt dus nogal eens dat een boekhouder iemand naar een accountant doorverwijst. Boekhouders kunt u gebruiken voor taken zoals het opstellen en inzenden van de jaarrekeningen, de facturen en de belastingaangiftes. Ook de salarisadministratie kunt u bij een boekhouder neerleggen en deze functie is voornamelijk uitvoerend. Boekhouders mogen daarom bijvoorbeeld ook geen officiële verklaringen uitgeven, bijvoorbeeld wanneer deze een jaarverslag hebben nagelopen. Een accountant heeft een meer controlerende rol en deze zal de jaarrekeningen en de bedrijfsadministratie nakijken, de accountantsverklaringen opstellen en de boekhouding opzetten. Het kan dan ook zijn dat een accountant één of meer boekhouders in dienst heeft om hem of haar te ondersteunen met de bedrijfsadministratie. Andersom komt uiteraard aanzienlijk minder voor.

Aansprakelijkheid

Een ander groot verschil tussen een boekhouder en een accountant, en een direct gevolg van het opleidingsniveau, heeft te maken met aansprakelijkheid. Stel er wordt een fout gemaakt in de papieren, dan kan dit voor u betekenen dat u geld verliest. Accountants zijn daarom verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, wat betekent dat u schade altijd zal kunnen verhalen. Bij een boekhouder heeft u deze zekerheid echter niet, omdat deze niet verplicht een verzekering af moet sluiten. Daarom kunt u het beste altijd controleren, voordat u een boekhouder aanneemt, of deze een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Het kan ook zeker geen kwaad om te vragen of u deze mag zien.

Kosten

Uiteraard heeft het bovenstaande verhaal direct invloed op de kosten. Het spreekt voor zich dat u voor iemand zonder diploma minder betaalt dan voor iemand met diploma en dat u voor een RA accountant meer betaalt dan voor een AA accountant. De prijzen waarmee u rekening kunt houden beginnen rond de €30 per uur voor een boekhouder en dit kan oplopen tot €70 per uur voor een zeer ervaren persoon. Een AA accountant, daarentegen, kan €70 – tot €150 per uur vragen en een RA accountant tussen de €150 en €300. Deze tarieven reflecteren niet altijd de kwaliteit van de boekhouder of accountant die u aanneemt, maar waar u voor betaalt zijn bepaalde bevoegdheden, een bepaalde zekerheid en een bepaald opleidingsniveau. Het is dus moeilijk te zeggen welke functie voor uw doeleinde het meest geschikt is. Daarom is het altijd goed om meerdere offertes op te vragen, om prijs, kwaliteit en service met elkaar te vergelijken. Zo kunt u de beste persoon met de juiste prijs te vinden voor het overnemen van uw boekhouding. Op Boekhoudergids.nl zijn alle boekhouders van Nederland op een rij gezet.