Incassorecht

In Nederland spreekt men van incassorecht als het gaat om het buitengerechtelijk innen van geldvorderingen. Het is vervelend als u een beroep moet doen op incasso, maar het is soms onomkeerbaar. U kunt als ondernemer te maken krijgen met een wanbetaler. Om het geld te innen kunt u een incassobureau inschakelen, maar het nadeel is dat zij vrij weinig kunnen doen. De meeste incassobureaus hebben een eigen deurwaarder in dienst, of werken samen met een (gerechts)deurwaarder. Een deurwaarder heeft veel meer bevoegdheden. Wij raden u dan ook aan om te kiezen voor een deurwaarder.

Incasso

Heeft u te maken met een rekening die onbetaald blijft en wordt door de debiteur niet gereageerd op een aanmaning? U kunt de debiteur blijven aanmanen om te betalen, maar een klant die uitvluchten blijft zoeken zal waarschijnlijk niet snel betalen. Het kost natuurlijk ook tijd om het geld te kunnen innen. Vaak kostbare tijd, die er natuurlijk beter aan uw werkzaamheden kunt besteden. Om het geld te kunnen incasseren via het incassorecht zal men eerst proberen om de vordering in der minnen te krijgen. De kosten die worden gemaakt tijdens het incassorecht zijn in de regel tien procent van de te innen som. Vaak zijn deze kost voor het bedrijf die de opdracht tot incasso geeft. Deze kosten kunnen later worden verhaald op de wanbetaler.

Een incasso houdt zich bezig met de inning van buitengerechtelijke geldvorderingen. In principe kan iedereen zo’n incasso bureau beginnen. Zelfs iemand met een strafblad kan in theorie een incassobureau beginnen. Er zijn daardoor ook veel malafide incasso bedrijven in Nederland actief in het incassorecht. Voorts eisen voor incassobureaus hoge bedragen en vaak zijn deze bedragen ook niet toegestaan. Mede hierdoor hebben veel bureaus een slechte naam. Ze zijn vaak ook slecht bereikbaar. Denk dus goed na voordat u een incassobureau in de arm neemt. Als u zelf te maken heeft met een opdringerig incassobureau kunt u een advocaat inschakelen. Een advocaat kan u adviseren en mogelijk dat een advocaat een brief kan sturen naar een dergelijk bureau. Indien u op zoek bent naar een erkend incassobureau bij u in de buurt adviseren wij u om vrijblijvend kennis te maken met STFD Incasso. De no cure no pay aanpak blijkt uiterst effectief. Bovendien wordt er een transparante werkwijze gehanteerd.

Deurwaarder

Een deurwaarder heeft meer machtsmiddelen. Zij kunnen beslag leggen op huizen, bezittingen, lonen en uitkeringen. Een gerechtsdeurwaarder heeft hiervoor overigens wel een uitspraak van de rechter voor nodig. Diverse overheidsinstellingen, zoals bijvoorbeeld het CJIB en de Belastingdienst kunnen zonder een gerechtelijke uitspraak beslag leggen op huizen, bezittingen, lonen en uitkeringen.