Huurrecht

HuurrechtIn Nederland zijn er allerlei dingen te huur, denk hierbij aan een huis, kamer, pand, auto of een fiets. Om in Nederland iets te huren, sluit men in bijna alle gevallen een overeenkomst. De verhuurder is nu verplicht om het gedeelte aan huurder te verstrekken, waarbij de huurder gebonden zit aan een tegenprestatie. In de meeste gevallen wordt er een huurcontract gesloten bij het verhuren van een woning of een kamer. Om alles in goede banen te leiden, is er een huurrecht ontwikkeld dat geldt voor het huren en het verhuren van een woning, kamer, pand, auto of fiets.

Wat houdt huren in?

Huren bevat twee belangrijke onderdelen, de verhuurder levert een zaak waar de huurder gebruikt van kan maken, de huurder geeft de verhuurder een tegenprestatie. Houden beide partijen zich aan deze afspraak, dan spreken we van een huurovereenkomst en gelden de regels van het huurrecht. Deze regels gelden ook

Waar staan de huurregels?

De regels over de huur van een zaak of product staan beschreven in het zevende boek van burgerlijk wetboek. Artikel 201 tot aan artikel 310 gaan allemaal over het huren. Naast de algemene regels, staan er ook specifieke regels over bepaalde onderdelen van het huren, zoals het besluit over huurprijzen, woonruimte en het besluit over de servicekosten.

Wanneer is het huurrecht van toepassing?

Het huurrecht komt aanbod als er een zaak wordt verhuurd, dit wordt ook wel een huurobject genoemd. Het hangt van het object af, wat voor regels er van toepassing zijn. Er zijn regels die van toepassing zijn op alle soorten huurobjecten en er zijn regels die op enkele huurobjecten van toepassing zijn.

Tips

Voordat u een object gaat huren, is het verstandig om van te voren uit te zoeken welke regels van toepassing zijn op uw huurobject. Lees bij het tekenen van een huurovereenkomst altijd goed de kleine letters, of de huurprijs inclusief de verzekering is en of een aanvullende verzekering mogelijk is. Bij het huren van een auto zijn namelijk verschillende opties mogelijk. Gaat u grond pachten, dan valt dit niet onder huren en zullen er andere regels gelden. Heeft u onverhoopt te maken met een geschil en komt u er niet uit? Neem dan contact op met een advocatenkantoor. Een advocaat kan u bijstaan en adviseren in dergelijke situaties.