Mag ik ontslagen worden tijdens mijn zwangerschap?

Over de rechten van werknemers over het behoud van hun baan tijdens bijzondere omstandigheden bestaan veel vragen. Zo is het voor velen nog steeds onduidelijk of zwangerschap reden mag zijn voor een ontslag. Advocatenkantoor van der Wijst geeft u het antwoord: nee, maar er zijn uitzonderingen.

Basisregels ontslag bij zwangerschap

Het gaat namelijk tegen de wet in om werknemers tijdens de zwangerschapsperiode te ontslaan. Gedurende deze tijd heeft de werknemer namelijk ontslagbescherming. Hierdoor kan een werkgever ‘zwangerschap’ nooit opgeven als legitieme ontslagreden. Een werknemer heeft deze ontslagbescherming tot zes weken nadat deze na het verlof weer is gaan werken. Kortom: zwangerschap impliceert dus dat een werknemer voor een ruime periode niet ontslagen kan worden tegen de wil van de werknemer in.

Uitzonderingen

Maar zoals het gaat in het leven, zijn er altijd uitzonderingen. Om te beginnen geldt dat een werkgever de werknemer wel ontslag mag geven in de proeftijd indien de zwangerschap niet de reden is voor het ontslag. Loopt het contract af? Dan is het tevens legitiem voor de werkgever om deze niet te verlengen. Zwangerschap betekent dan ook niet automatisch contractverlenging. Daarnaast geldt dat de werkgever de werknemer op staande voet mag ontslaan wanneer deze hier een zeer goede reden voor heeft. Ten slotte kan de werknemer tijdens de zwangerschap ook ontslagen worden als het bedrijf failliet gaat.

Wat te doen bij ontslag?

Indien u als werknemer toch wordt ontslagen tijdens de zwangerschap, neemt het UWV veelal de betaling van de zwangerschap op zich, waardoor de vrouw in alle rust kan herstellen van het bevallen. Hierna kan ze op zoek naar een nieuwe baan. Is in dit geval echter zwangerschap de oorzaak van het ontslag, dan kan de werknemer dit aanvechten. Het dient hiervoor wel aantoonbaar te zijn dat zwangerschap de reden voor ontslag is.